Välkommen vecka 22

 

Barnet: Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Mängden fostervatten är ungefär 600 milliliter.

Kroppen:
I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.

Egna tankar: Magen börjar verkligen komma nu, vilket både känns och syns nu. ♥ Min navel håller även på att försvinna, haha. Kommer att försöka ha min piercing i så länge som möjligt, då jag inte vill att den ska växa igen. :P Min hud känns överlag väldigt torr, får smörja in mig varje morgon innan jobbet och magen smörjer jag eller Johan in när det börjar strama rejält, som typ igårkväll. :) Johan kände även bebis sparka för första gången igår. ♥ ♥ :) Jag känner bebis däremot mer eller mindre varje dag redan, speciellt på kvällarna precis när jag lagt mig i sängen. Och även om jag sitter lite böjt som t.ex på jobbet. :P Kan vakna vissa nätter minst ett par gånger, men oftast känner jag mig utvilad än så länge vilket jag är glad över. :)




Välkommen vecka 21


Bebis:
Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.

Kroppen:
Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.

Egna tankar: Jag har mått relativt bra tycker jag, med några dagar till och från med huvudvärk och en rejäl förkyldning med hosta och nästäppa. Som nu äntligen är på väg att släppa känner jag. Jag känner bebis mer eller mindre varje dag, speciellt på kvällen när jag ska sova. :P Foglossningen är ett problem som börjat komma känner jag, speciellt när jag vilat/legat ett par dagar och sen ska röra mig. Däremot känner jag att kroppen blir tyngre och tyngre, speciellt när jag ska böja mig ner för att sätta på mig strumpor eller skor, usch. :P




Apotek Hjärtat BabyBox


Idag kunde jag hämta ut denna babybox från Apotek Hjärtat, men tur hade jag verkligen. :P Vi var nämligen ute och övningskörde och hade precis handlat klart på ICA Maxi när jag får sms:et. Hade det kommit några minuter senare hade jag fått vänta med att hämta ut boxen. Och då hade resten av kvällen varit förstörd *gravidhormoner* =)

Detta var väl en utav de lite bättre boxarna tycker jag. Så nu är det bara en box kvar jag väntar på, den från Libero. Men har hört och läst att den får man hämta ut max 8 veckor innan BF, så jag får vänta ett tag till på den med andra ord, seeegt! :D



50 % ♥

 
Yay! Idag står det 50% på min gravidapp, helt sjukt hur fort tiden går egentligen. Den resterade tiden får gärna gå lika fort nu så bebis kan titta ut! :D Vi har redan ett namn till bebis, tror vi iaf. Men om det passar honom när han kommer ut är väl en annan sak, men hoppas det iaf. :)



Gravidsmycke

Det här gravidsmycket, eller bola som det också kallas, hade man ju inte tackat nej till. :) ♥
Finns hos Jollyroom för 199kr. :)


"Babylonia Bola Gravidsmycke Dubbelhjärta är en berlock med en lite xylofon inuti på vilken en boll dansar runt och avger ett svagt, rogivande ljud. Traditionen med att bära bolor kommer ursprungligen från Mexico där de sades att dessa gravidsmycken framkallade skyddsänglar. I dagsläget bärs smycket för det ofödda barnet skull. Från cirka 20:e graviditetsveckan kan barnet höra din röst, hjärtslag och även bolan vars vackra ljud har en rogivande effekt på bebisen under graviditeten. Efter att barnet har fötts kommer gravidsmyckets fridfulla ljud att kännas igen och inge ett inre lugn hos barnet." (text från Jollyroom)



H&M bebiskläder ♥


Åh men titta vilka söta kläder jag hittade på H&M! Tänk att få klä lilla bebis i dessa när han kommer. ♥ Oj vad ovant det käns att nu kunna benämna bebis som HONOM! :D
 
Får försöka smöra lite för älsklingen och hoppas de inte tar slut direkt nu. :) Eller önska mig i julklapp eller hur, Älskling, Mamma, Pappa, Sofia, Gustav, Channi? ;)



#prayforparis

 



Lloyds Apotek - BabyBox

 
Hämtade ut ytterliggare en babybox igår, denna gång från Lloyds Apotek. En utav de tråkigare boxarna också tyckte jag. Mest reklam om olika produkter och inget jag troligen kommer använda förutom tvåtservetterna.
 
Väntar nu bara på att jag kan få hämta ut Liberos och Apotek Hjärtats boxar, men de har ju längst leveranstid på sig. Trots att jag var rätt tidig med att beställa. :P



Kollage från Nelly



Kollage: Malin Gramer
 
Jacka | Hatt | Solglasögon | Jeans | Tröja | Handväska
 
Sponsrat inlägg





It's a boy! ♥

 
Rutinultraljudet gick jättebra, barnmorskan gick genom bebis från topp till tå. Och hon trodde det var en liten pojke som låg där i magen, men de är ju aldrig 100% säkra menar hon på. :) Så vi får väl se sen när den väl tittar ut om det stämmer. Tänker att man håller kläder osv lite i neutrala färger iaf så som vitt, beige, grått och lite lätt i blåa nyanser. :)
 
Hon mätte också bebis till 18+6 idag, vilket betyder att vi är tillbaka flyttade 2 dagar. Så 6 april blir bf istället för 4 som enligt min beräkning. :) Så vi byter veckor på torsdagar istället, så imorn går vi in i v.20 istället för igår, haha =)
 
På vägen hem svängde vi förbi ICA MAXI och självklart kunde jag inte låta bli att köpa de allra första plaggen till bebisen, så dessa bodys och lilla mössan fick följa med hem tillsammans med vår middag som blev potatisgratäng och karré. :)



Pojke eller Flicka?

Idag får vi äntligen se vårt lilla mirakal igen. ♥
Vi kommer vilja veta vem som ligger där inne i magen och kommer därmed ta reda på könet,
vi är båda två 100% överrens om det beslutet och varit ända sedan vi plussade i juli. :D
 
Kl.14 är det vår tur. :D Ska bli så spännande! Och hoppas verkligen bebis är medgörlig och vill visa sig. =)
 
 



Välkommen vecka 20


Bebis: Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram. Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning. Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.


På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa. Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontrollerar barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman. På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Egna tankar: Har börjat känna små rörelser från bebis, men inga direkta sparkar tror jag. Längtar tills de verkligen känns och Johan får känan också. :) Halsbränna har börjat lite smått, men kan även bero årstiden också och jobbet, många baciller som går runt där. :P Kan ibland hugga till i ligamenten när jag rester mig för fort, hostar eller nyser. Vågen visar att jag gått upp ca.2-3 kg och magen har äntligen börjat synas mer än bara fluffig. :D




till rutinultraljudet! ♥



Babybox från Kronans Apotek

 
Äntligen fick jag med mig en babybox från Kronans Apotek, sist jag var in där var dem slut men nu fanns de igen. :) Dock någelunda okej innehåll. Men känns som det är samma som de jag hämtat ut tidigare. :P

Nyfiken dock på hur jag ska ställa mig till våtservetterna, man läser ju så mycket olika om dem just nu tycker jag. Dessa ska vara parfymfria vilket är ett stort + iaf. Vi får se vad vi bestämmer oss för sen när bebis kommer. :)



Adele - Hello

 
en av de låtar som går på repeat just nu. :)



Höst inspiration



Kollage: Petronella Ekroth
 
Jacka | Byxor | Tröja | Skor | Väska
 
Sponsrat inlägg





♥ ♥ ♥

till rutinultraljudet! ♥ ♥ ♥



Lördagens nöje - Spectre =D

Lördag idag, så skönt!
Vaknade först vid 8-tiden men lyckades somna om och vaknade sen när klockan ringde vid 10. Låg och drog oss i sängen en timme ungefär innan vi blev för hungriga på frukost. :)

Har annars inte gjort så mycket, tagit det lugnt vid varsinna datorer. Jag tog en dusch för ett tag sen och osv. :) Ska snart bege oss mot Kista Galleria och kika runt i lite affärer samt äta lite mat innan bion börjar. :D Vi ska titta på nya bond filmen, Spectre. :D Hoppas den är minst lika cool som alla andra. :D Resten av kvällen blir nog lugn, säkert framför tvn och datorerna. :P
 
Hur ser er lördag ut? :)
 
 



Snyggt från Nelly.com



Kollage: Sno stilen!
 
Topp | Kappa | Väska | Kjol | Skor | Skinnjacka
 
Sponsrat inlägg





Sno stilen från Kissie :)



Kollage: Kissie
 
Kappa | Klänning | Boots | Klocka
 
Sponsrat inlägg





♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


till rutinultraljudet! ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥



På väg hem till mig...


... är denna skötväska i detta ögonblick, eller iaf beställd. :D Jag beställde den från Jollyroom men sett att den finns på andra sidor också. Läst bra recensioner om den och hoppas den kommer funka bra. :)
Ni hittar väskan HÄR.



Välkommen vecka 19


Bebis: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

Kroppen: Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”. Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

Egna tankar: Känns som om denna vecka inte skiljer sig något från förra veckan, jag känner att orken kommer och går. Men definitivt så har jag ork att vara vaken lite längre om kvällarna vilket är skönt tycker jag som i normala fall är kvälls/nattmänniska. =) Börjar vakna flera ggr om nätterna men somnar om lika fort, vet vad det kan bero på riktigt än. Eller så har jag blivit lättväkt av katterna som springer runt som galningar om nätterna. Huvudvärken kommer och går, kan även ha med omställningen till höst och mörkret lika väl som det kan ha med järnvärdet och vattenintaget att göra. Äter ju järntabletter varje dag så kan hända att det behövs trappas upp vart eftersom men det återstår att se. 8 dagar kvar till RUL, och det ska bli så spännande att få se bebis igen. <3 Tror mig känna mer och mer rörelser i magen också. <3 Dock inga direkta sparkar då det troligen kommer senare.