Välkommen vecka 30

 


Bebis:
Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten. Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna. Många föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Egna tankar: Överlag har den senaste veckan varit okej... Börjat få lite ondare sammandragningar/förvärkar men de går över så fort jag vilar. Ryggen är ett återkommande problem däremot! Varit hemma denna vecka, har ju fått beviljad graviditetspenning från och med 5 februari MEN det börjar bli så illa att jag har bokat in en läkartid nästa onsdag för en eventuell sjukskrivning sista 1½ veckan som är kvar. Kanske onödigt tycker vissa, men just nu går bebis i första hand och därmed överväger jag detta. :) Magen växer så det knakar, nästan iaf. ;) Var hos barnmorskan i tisdags och enligt henne ligger bebis redan med huvudet neråt. ♥ :D Vilket också känns nu då sparkarna är uppe vid revbenen och kan göra riktigt ont ibland. Allt annat såg bra ut, blodvärden, sockervärden, hjärtljud och SF-måttet. :)Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback