Välkommen vecka 40

 
Bebis: Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet. Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.

Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig. Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.

Egna tankar: Jag känner ingenting som tyder på att förlossningen kan starta när som helst, men har väl då lyckats förmedla ner till bebis att han får hålla sig inne tills efter den 4e april. :D Hoppas det är så också, vore så skönt att slippa "oroa" sig över att det kan starta och problemen med att hämta nycklarna uppstår. :)

Hos barnmorskan idag pratade vi om att nästa gång vi ses (den 5e april) så ska vi skicka en remiss in till KS om ultraljud för att kika på bebis och då också vid det ultraljudet bestämma datum för igångsättning. Hoppas innerligt att det startar normalt innan dess så man slipper bli igångsatt men vi får väl se när bebis behagar komma ut till oss. :P Så jag kommer inte att gå gravid längre än till 42+0 vilket är den 21a april, men bebis är välkommen efter den 4e april helst. :DKommentarer
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
* SOfia

INte hela världen att bli igångsatt ^^

Svar: såklart inte. :) Men helst vill man väl det om graviditeten också varit helt normal så att man vet att kroppen klarar det själv. :) :) + det är 14 lååånga dagar efter BF man blir igångsatt, när man vill ha bebis ut NU. :D
♥ CT - ArtondeJuni ♥

2016-04-05 @ 22:36:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback