Vårsnyggt från Nelly.comKollage
 
Jacka här | Jeans här | Armband här | Sneakers här
 
Sponsrat inlägg

Välkommen vecka 40

 
Bebis: Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet. Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.

Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig. Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.

Egna tankar: Jag känner ingenting som tyder på att förlossningen kan starta när som helst, men har väl då lyckats förmedla ner till bebis att han får hålla sig inne tills efter den 4e april. :D Hoppas det är så också, vore så skönt att slippa "oroa" sig över att det kan starta och problemen med att hämta nycklarna uppstår. :)

Hos barnmorskan idag pratade vi om att nästa gång vi ses (den 5e april) så ska vi skicka en remiss in till KS om ultraljud för att kika på bebis och då också vid det ultraljudet bestämma datum för igångsättning. Hoppas innerligt att det startar normalt innan dess så man slipper bli igångsatt men vi får väl se när bebis behagar komma ut till oss. :P Så jag kommer inte att gå gravid längre än till 42+0 vilket är den 21a april, men bebis är välkommen efter den 4e april helst. :DParty-inspo från Nelly.comKollage: Fest!
 
Klänning | Skor | Läppstift | Halsband | BH
 
Sponsrat inlägg

Inredningstankar

Tänkte börja med en ny kategori, Inredning.
Där jag kommer försöka samla alla tankar som går i huvudet med inredningen och planering i vårt nya hus. + förhoppningsvis massa fina bilder när vi kommer i ordning. :D Idag är det exakt en vecka kvar till vi får hämta nycklarna! :D :D

Jag har en del tankar och inspirationsbilder redan och hoppas det kan bli lika fint som jag tänker i mitt huvud när huset och bebisrummet väl börjas inredas. En av många fördelar med att vi flyttar i samband med bebisens ankomst är att han från början får sitt egna rum, vilket ska bli så kul att få inreda. :) :)

Bebisens rum kommer till största del att gå i ljusblåa nyanser är nog tanken tills han blir större. Och om Johan får bestämma sen när han blir äldre, blir det supermario-inspirerat, haha. Vad jag tycker om det får vi väl se. ;)

Jag har alltid tyckt om "Me-To-You nallarna" eller "mirandanallar" som de också kallas. Äger dock "bara" en som jag fått av Johan. ♥ Men jag har hittat en sida som säljer dem! :D Och där inne har jag fastnat för några saker, bland annat två tavlor som jag faktiskt nu beställde hem. De kommer att få hängas upp i bebisrummet är tanken. :) Tror det kan bli riktigt fint när allt kommer på plats och vi landar både mentalt och fysiskt i huset och med bebis när han väl kommer. :)
 Söndagsnöjet

Ska snart iväg till Kista Galleria med Johan och hans syskon. :)
Vi ska gå på bio, nya "Batman VS Superman". Hoppas den är bra.

Men först ska vi äta lite mat där, jag är så sugen på pannkaka med nutella. :D :D
Som jag tar nästan varje gång vi är där, men den är såå good! :D
Hoppas dock jag orkar gå runt där i gallerian, känner att mina ben har börjat samla på sig vätska. Igår satt vi och spelade datorspel långt in på natten, njaa till 01 iaf. ;) Men när jag sen gick till sovrummet gjorde det så ont och mina ben såg ut som två tjocka trästockar. :D

Som tur är är det "bara" 10 dagar kvar till bebis kommer ut, hoppas jag. Men en röst i bakhuvudet säger att jag kommer gå över tiden... Orkar inte! :P
 


Hur ser er söndagseftermiddag ut? :)Barnkläder från BabyShop :)Kollage: Barnkläder från babyshop
 
1 här | 2 här | 3 här | 4 här | 5 här | 6 här | 7 här
 
Sponsrat inlägg

Nytt bloggutseende

Länge har jag suttit och tittat på bloggens utseende och inte kännt mig riktigt nöjd med det... Har nu efter en stund fixat och trixat lite med både färger och headerns utseende OCH tror jag är nöjd, för tillfället iaf. :)

Så nu kommer bloggen gå i blått, kändes rätt just nu när bebis snart är på väg ut hoppas vi. :D Ny profilbild blev det i headern också. :)
En av de favoriter jag fotade igår med systemkameran, som jag redigerat och trixat till lite dock. Vad tycker ni om det nya utseendet? :)

Ska snart bege mig över till svägerskan, tiggde in mig på middag och film hos dem, hihi. :P Katterna är utmärkt sällskap men lite tråkiga att prata med, haha. :D Blir taco till middag och någon film. :)

Imorn kommer Johan hem från sitt sista arbetspass på 5 veckor (!).
Så han kommer vara hemma med mig och bebis (när han tittar ut) fram till början av maj! Ska bli så skönt! ♥
Hur ser er torsdagkväll ut? :)
 
 Inspiration till honomKollage
 
1. Byxor | 2. Slips | 3. Skjorta | 4. Näsduk | 5. Kavaj | 6. Skor
 
Sponsrat inlägg

Välkommen vecka 39

 
Bebis: Barnet väger omkring 3400 gram, och är ungefär 50 cm långt. Det fyller ut hela magen och är ganska tungt. Många blivande mammor längtar intensivt efter att graviditeten ska vara över. Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet är nu förberett för sin födelse. Det har fått mycket näring och även skydd mot vissa sjukdomar genom att det har fått moderns antikroppar. De kommer att skydda barnet den första tiden innan det har bildat egna.

Kroppen
: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Egna tankar: Eftersom bebis bara tjockar på sig nu, hehe, får han mer än gärna komma ut. Fler i April-gruppen på FB har fått sina små bebisar nu och några är på gång. Så man blir ju lätt avis på de tjejerna. :) :) Men antingen så får han komma nu eller stanna till efter den 4e så vi hinner hämta ut nycklarna och fixa det sista med nya huset. :) Kroppen blir tyngre och tyngre, men känns som om jag sover bättre nu iaf. :) Trots att jag vaknar fler ggr om nätterna bara för att vända mig om i sängen, så känner jag mig ändå utvilad på morgonen. Och det spelar ingen roll när jag somnar för jag vaknar alltid runt 8-9 tiden, segt när man inte har någonting att göra om dagarna men ändå skönt att inte ha något måsten än så länge. Så kroppen förbereder sig bra där tycker jag. :P
 
Vad tror ni läsare, när kommer bebis att titta ut? :)14 dagar kvar - 95 %

Idag är det exakt 2 veckor - 14 dagar - kvar till bf. Men det betyder ju inte att han kommer exakt på den dagen utan det kan till och med vara 4 veckor (!) kvar eller till och med imorn... :O Men vi hoppas han kommer snart i vilket fall som helst. <3 Jag har den 10 april i huvudet, så blir spännande att se när han väl kommer. :)

Har annars idag eller nu på kvällen faktiskt fotat magen lite. :) Äger ju en systemkamera och ville ha lite "finare" bilder än bara de jag tagit hittills varje vecka. Sagt och gjort. Riggade upp ett lakan och tog några bilder. Men eftersom jag är så kräsen på bilder, tror jag att utav 22 st var det 7 jag tycker om. :P Haha, så dessa 7 har jag iaf redigerat lite.

Visar en av bilderna här, får se om de andra kommer upp någonting framöver. :) Imorn går vi också in i v.39 (38+0) så det inlägget kommer imorn och veckans bild på magen. ;)
 Vårskor :)Kollage
 
1 här | 2 här | 3 här | 4 här | 5 här
 
Sponsrat inlägg

Välkommen vecka 38

 
Bebis: Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

Kroppen: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Egna tankar: Veckorna bara rinner iväg, men samtidigt går de så sjukt sakta. Hoppas bebis vill titta ut snart för jag är så trött på det här nu. Så jobbigt att över huvud taget röra sig, hitta skön sovställning, klä på sig... Hos barnmorskan idag ligger han fortfarande med huvudet neråt men rörlig den här gången (ruckbar för två veckor sen). Vad är skillnaden egentligen?! :S Sammanfattade graviditeten också samt skrev ut journalen då vi flyttar mitt i och blir då troligen att jag föder på Ackademiska i Uppsala än Karolinska i Solna som vi sagt från början. Får se vilket det blir när det väl är dags.Vitt till våren! :)Kollage
 
Tröja | Skor | Solglasögon | Skjorta | Väska | Byxa
 
Sponsrat inlägg

Välkommen vecka 37

 
 
Bebis: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet mer än det första.

Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras. Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.

Egna tankar: Kroppen blir tyngre och tyngre, vilket kanske är just för att magen sjunker nu. Bebis ligger med huvudet neråt men var fortfarande ruckbar vid förra besökte hos barnmorskan. Dock har jag kännt ett annat slags tryck och ilningar neråt så hoppas på att han borrar sig mer och mer neråt nu och är fixerad till nästa barnmorskebesök om en vecka. :)

Annars är faktiskt allt mer eller mindre klart, bb-väskan är till och med packad. ♥ Tänkte lägga ner den i bilen när Johan går av sitt pass på måndag, vill inte riktigt att den ligger i bilen när han är på jobbet ifall något skulle starta hemma. :) Men hoppas bebis är kvar ett par veckor till iaf. Men annars är jag redo iaf. :DKollage från Stayhard.seKollage
 
1 här | 2 här | 3 här | 4 här | 5 här
 
Sponsrat inlägg

Välkommen vecka 36

 


Bebis:
Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Tänk på att det är karaktären på fosterrörelserna som ändras, dock ej frekvensen. Vid avsaknad av eller minskade fosterrörelser ska du ALLTID kontakta förlossningen eller din MVC. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen. Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå. Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

Egna tankar: Just nu är det många tankar om hur förlossningen kommer gå, men känner mig ändå väldigt lugn måste jag säga. :P Får återkomma om det när det väl sätter gång kanske. ;) Annars har den senaste veckan varit lugn, känns som om bebis börjar sjunka mer och mer då jag inte alls har samma tryck över bröstet/lungorna längre. Jätteskönt! Tröttheten kommer och går, sover sämre om nätterna men tar igen mig på dagarna. ;) Ryggen gör sig påmind direkt om jag är för aktiv om dagarna så försöker göra så lite som möjligt men jag blir fort rastlös också, en svår kombination. :D