Välkommen vecka 31

 
Bebis: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det viktigt att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär. Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.

Egna tankar: Foglossning, jotack... Orkar inte göra någonting, då det gör ont nästan direkt och får sammandragningar. Så nu har jag även blivit sjukskriven sista tiden innan graviditetspenningen börjar, så bara vila och vila så mycket som möjligt fram till April. Känns inte så himla kul då mycket kommer behövas göra, men får ta det i min egna takt och lite i taget helt enkelt. :) Magen växer och bebisens rörelser känns starkare och starkare. ♥ Just nu längtar jag tills hans är ute, så jag får min egna kropp tillbaka, men då kommer jag väl säkert som många säger sakna dessa rörelser och sparkar. Men just NU får det gärna bli April fort. :DKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback